01. Wat is TRI NIJMEGEN?

In 2022 staat de omgeving van de iconische Waalbrug in het teken van de TRI NIJMEGEN: een triatlonfeest in de breedste zin van het woord. Zo’n 600 beginnende en ervaren triatleten zullen aan de start staan van de sprintafstand van TRI NIJMEGEN.

TRI NIJMEGEN is de ideale kennismaking met de triatlonsport en een unieke ervaring voor de ervaren atleet. Op een parcours van 750 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km hardlopen kan iedereen met een goede basisconditie op eigen tempo een triatlon volbrengen.

Daarnaast is TRI NIJMEGEN in 2021 het decor voor het Nederlands Kampioenschap sprinttriatlon: de allerbeste triatleten van ons land strijden om die felbegeerde titel, die zij een jaar lang mogen dragen.

TRI NIJMEGEN is een officieel NTB (Nederlandse Triathlon Bond) evenement en is onderdeel van de TRI HARD Series.

02. Kan iedereen deelnemen aan TRI NIJMEGEN?

Alle sportievelingen van 14 jaar of ouder die 750 meter kunnen zwemmen, 20 km kunnen fietsen en 5 km kunnen lopen, kunnen deelnemen aan TRI NIJMEGEN. Je hebt alle tijd om het parcours af te leggen, er zijn geen tijdslimieten.

LET OP: Alle deelnemers onder 18 jaar hebben toestemming nodig van een ouder of verzorgen. Zij dienen zich in te schrijven door te mailen naar info@trihard.nl.

03. Welke afstand is goed voor mij?

Welke afstand het beste bij je past hangt vooral af van je conditie en je ervaring. Is het je eerste triathlon? Dan adviseren we te gaan voor de Sprintafstand. Heb je vaker meegedaan aan triathlons, dan is de Standaard afstand ook zeker een mogelijkheid. Maar ook met ervaring kan het interessant zijn om de Sprintafstand bijvoorbeeld verder te perfectioneren.

04. Hoe is de prijs voor TRI NIJMEGEN opgebouwd?

Informatie over de inschrijfkosten van TRI NIJMEGEN vind je op de pagina inschrijfkosten.

05. Wanneer krijg ik mijn deelnemerspakket?

Op de wedstrijddag ligt jouw deelnemerspakket (met daarin je startnummer, timing-chip, stickerset en badmuts) klaar bij de registratietent op het evenemententerrein. Je krijgt deze dus niet thuisgestuurd.

Na inschrijving via de website ontvang je van ons een bevestiging per e-mail. Ongeveer twee weken voorafgaand aan het evenement ontvang je van ons de deelnemersinformatie. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze social media kanalen!

06. Ik heb geen bevestiging van mijn inschrijving ontvangen, wat nu?

Heb je jezelf ingeschreven, het bedrag voor jouw inschrijving betaald maar geen bevestiging ontvangen per e-mail? Neem dan contact met ons op door een e-mail met een kopie van de overschrijving naar info@trihard.nl te sturen.

07. Waarom zijn er verschillende startseries en kan ik wisselen van startserie?

Om de veiligheid te waarborgen en het plezier voor de deelnemers te vergroten zullen er verschillende startseries zijn. Per startserie kunnen maximaal 150 individuele deelnemers inschrijven.

Wisselen van startserie is tot een maand voor de wedstrijd gratis. Je stuurt hiervoor een mail naar info@trihard.nl met je huidige starttijd en de tijd waarop je graag zou willen starten.

Om in de laatste maand voor de wedstrijd nog van startserie te wisselen, log je in in jouw inschrijfomgeving van Njuko met de inloggegevens die je in je bevestigingsmail hebt ontvangen. Je kunt daar de wijziging zelf doorvoeren. Hieraan zijn wél kosten verbonden: €10,- per wijziging.

LET OP: Wanneer je in de laatste maand voor de wedstrijd van startserie wisselt heb je niet meer de garantie dat je naam op je startnummer staat.

08. Ik ben geen lid van de Nederlandse Triathlon Bond. Kan ik wel deelnemen?

Ja, ook als je geen lid van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB) bent, kun je gewoon deelnemen. De NTB geeft de mogelijkheid om een daglicentie aan te schaffen. Dit doe je via ons door bij je inschrijving aan te geven een daglicentie nodig te hebben.

Een daglicentie kost €9,- voor de sprintafstand.

09. Ik heb een proeflicentie van de Nederlandse Triathlon Bond. Kan ik met deze licentie deelnemen?

Ja, met een proeflicentie van de Nederlandse Triathlon Bond kan je deel nemen aan alle wedstrijden tot de Standaard afstand.

Als je niet over de juiste licentie beschikt, dien je een daglicentie aan te schaffen. Dit kost €9,- voor de sprintafstand. Je regelt dit zelf door bij je inschrijving aan te geven een daglicentie nodig te hebben.

10. Welke licentie heb ik nodig om deel te nemen?

Om deel te nemen aan een triathlon in de TRI HARD Series heb je een van de volgende licenties nodig:

 • NTB proeflicentie (Dit kennismakingslidmaatschap is maximaal één kalenderjaar geldig)
 • NTB atletenlicentie
 • KNWU wedstrijdlicentie
 • KNAU wedstrijdlicentie
 • KNZB wedstrijdlicentie
 • Wedstrijdlicentie van een buitenlandse triatlonbond.

LET OP! Een NTB basislidmaatschap volstaat dus NIET om deel te nemen aan een wedstrijd.

Als je niet in het bezit bent van een licentie uit bovenstaande lijst betaal je bij inschrijving een extra vergoeding voor een daglicentie. Voor de sprintafstand kost dit €9,-.

11. Ik heb mij ingeschreven voor TRI NIJMEGEN, maar kan toch niet mee doen. Wat nu?

Ingeschreven voor TRI NIJMGEN, maar toch niet in de gelegenheid om deel te nemen?

Je kunt je inschrijving tot 10 dagen voor de wedstrijd laten omzetten naar dezelfde afstand bij een andere TRI HARD wedstrijd in dit jaar (2022). Hieraan zijn administratiekosten à €10,- verbonden. Om gebruik te maken van deze regeling stuur je een mail naar info@trihard.nl Je ontvangt dan van ons een kortingscode waarmee je je kunt inschrijven voor de gewenste andere wedstrijd. Met deze kortingscode betaal je alleen nog de €10,- administratiekosten.

Daarnaast heb je tot 10 dagen voor de wedstrijd de mogelijkheid je inschrijving over te dragen aan een andere persoon. Dit kun je zelf regelen in de Njuko inschrijfomgeving. Door in te loggen met de gegevens die je in de bevestigingsmail van je inschrijving hebt ontvangen. Kies voor de optie “Mijn inschrijving naar een vriend doorsturen” en vul het mailadres in van degene die je inschrijving overneemt.  Aan deze wijziging zijn administratiekosten verbonden.

 

 

12. Staat mijn naam op mijn startnummer?

Als je je uiterlijk een maand voor de wedstrijd inschrijft voor TRI NIJMEGEN staat jouw naam gegarandeerd op je startnummer. Zodra het inschrijvingsgeld omhoog gaat voor de laatste keer, dan is het niet meer mogelijk een startnummer met je naam te ontvangen.

LET OP: Als je na deze datum nog wijzigingen aanbrengt in je inschrijving (bijv. wijzigen van startserie) vervalt deze garantie.

13. Waar laat ik mijn chip?

Met de chip die je van ons ontvangt wordt jouw tijd geregistreerd. Je draagt deze aan je linker enkel, zodat je er geen last van hebt tijdens je triatlon.

Je levert de chip na de wedstrijd weer in. Dit doe je bij het ophalen van je fiets uit de wisselzone.

In tegenstelling tot vorige seizoenen is het vanaf 2020 niet meer mogelijk om een eigen ChampionChip te gebruiken voor wedstrijden in de TRI HARD Series. Voor de tijdrigestriatie gebruiken wij het ProChip systeem van Mylaps. Heb je een eigen (rode) ProChip kan je deze bij je inschrijving registreren. Heb je geen eigen chip dan kan je deze huren. De huurchip die je ontvangt dien je bij het ophalen van de fiets weer in te leveren. Er kunnen kosten in rekening gebracht worden wanneer een chip niet wordt ingeleverd.

14. Moet ik mijn fiets op slot zetten?

Nee, dat hoeft niet. Je fiets zet je op de voor jou bestemde plek in de wisselzone. Hier is altijd bewaking van de organisatie aanwezig.

15. Waar laat ik mijn spullen?

We raden je aan om alleen het hoognodige mee te nemen naar het evenemententerrein. Bij TRI NIJMEGEN kun je eventueel een tas achterlaten in de bag drop-off tent bij de wisselzone. Deze plek wordt constant bewaakt en is afgesloten voor publiek.

Spullen die je nodig hebt tijdens de wedstrijd kun je kwijt bij je fiets, op de aan jou toegewezen plaats in de wisselzone.

16. Hoe kan ik het beste wisselen?

Zorg dat je goed onthoud waar je fiets staat. Om je spullen het makkelijkste te pakken is het verstandig om spullen aan je fiets te hangen, alles aan dezelfde kant van je fiets te leggen en alles in de juiste volgorde te leggen.

Wil je oefenen met wisselen? Wij bieden bij een aantal van onze wedstrijden wisselclinics aan. Bij zo’n clinic krijg je instructie van een ervaren triatleet en kun je uitgebreid oefenen met de verschillende facetten van een goede wissel. Je krijgt onder andere tips voor het handig neerleggen van je spullen en oefent het lopen met de fiets aan de hand. Zo sta jij nóg zelfverzekerder aan de start van jouw eerste triatlon.

Kijk op de pagina trainingen en clinics voor alle informatie.

17. Wat zijn de belangrijkste regels tijdens een TRI HARD wedstrijd?

Net zoals bij iedere andere sportwedstrijd, zijn er verschillende regels van kracht tijdens een triatlon. De belangrijkste vind je hieronder.

Algemeen

 1. Je startnummer is altijd zichtbaar vanaf het moment dat je je fiets incheckt in de wisselzone. Voor het zwemonderdeel wordt je startnummer met stift op je hand geschreven. Tijdens het fietsen en lopen draag je een papieren startnummer.
 2. In de wisselzone is het dragen van een helm verplicht. Wees altijd alert, ook als jij nog niet of niet meer met je wedstrijd bezig bent: andere atleten kunnen wél aan het racen zijn.
 3. In de wisselzone liggen je spullen alleen op de voor jou bestemde plek. Andere atleten ondervinden geen hinder van jouw spullen.
 4. Houd het evenemententerrein en het parcours schoon. Gooi afval in de prullenbakken op het terrein en deponeer bekertjes en verpakkingen van sportvoeding in de daarvoor bestemde “Trash Zone”. Deze bevindt zich altijd na een verzorgingspost en wordt met bordjes aangeduid.

Zwemmen

 1. Tijdens het zwemmen draag je een badmuts. Deze krijg je van ons. Ook tijdens het inzwemmen dien je je badmuts te dragen.
 2. Zwem zoveel mogelijk rechts.
 3. Voorkom fysiek contact met andere atleten.

Fietsen

 1. Je draagt je startnummer op je rug.
 2. Het dragen van een helm is verplicht.
 3. In de wisselzone mag niet worden gefietst. Op- en afstappen gebeurt op de daarvoor bestemde plek net buiten de wisselzone. Deze plek wordt aangeduid met een op- en afstapstreep.
 4. Tijdens het fietsen rijd je zoveel mogelijk rechts, zodat snellere atleten je links kunnen passeren.
 5. Stayeren is verboden. Je dient met je voorwiel minimaal 12 meter achter het voorwiel van je voorganger te fietsen. Inhalen (links) mag uiteraard wel.

Lopen

 1. Je draagt je startnummer op je buik.
 2. Tijdens het lopen blijf je zoveel mogelijk rechts, zodat snellere atleten je links kunnen passeren.
 3. Afval (drankbekertjes, verpakkingen van sportvoeding, etc.) dient te worden gedeponeerd in de daarvoor bestemde “Trash Zone”. Deze bevindt zich altijd na een verzorgingspost en wordt met bordjes aangeduid.

Voor een gedetailleerd overzicht van alle regels die gelden bij een triatlon verwijzen we je door naar de website van de Nationale Triathlon Bond.

18. Wat is stayeren? En mag het bij TRI NIJMEGEN?

Met “stayeren” wordt bedoeld dat een atleet dicht achter een andere atleet fietst, om minder luchtweerstand te hebben. Bij alle TRI HARD wedstrijden* geldt dat dit niet is toegestaan. Er dient altijd een afstand van 12 meter te worden gehanteerd tot het voorwiel van een voorganger. Inhalen is uiteraard wél toegestaan.

*Met uitzondering van Nederlands Kampioenschappen en wedstrijden in de Teamcompetities. Hiervoor gelden in sommige gevallen andere regels.

19. Hoe blijf ik warm na het zwemmen?

Eigenlijk vooral door heel hard te fietsen. Natuurlijk kun je ook een kleine handdoek meenemen zodat je je even snel een beetje kunt afdrogen tijdens je wissel van zwemmen naar fietsen.

Tip: draag een tri-suit. Dit is niet alleen makkelijk (het zit goed bij alle onderdelen), maar is ook nog gemaakt van materiaal dat snel droogt.

20. Moet ik oefenen met wissels?

Je hebt hard getraind in zwemmen, fietsen en lopen om een superprestatie neer te zetten bij jouw triatlon. Het zou dan natuurlijk ontzettend zonde zijn als je veel tijd verliest met het wisselen tussen de verschillende onderdelen. Daarom raden wij zeker aan om eens te oefenen met wisselen.

Wij bieden bij een aantal van onze wedstrijden wisselclinics aan. Bij zo’n clinic krijg je instructie van een ervaren triatleet en kun je uitgebreid oefenen met de verschillende facetten van een goede wissel. Je krijgt onder andere tips voor het handig neerleggen van je spullen en oefent het lopen met de fiets aan de hand. Zo sta jij nóg zelfverzekerder aan de start van jouw eerste triatlon.

Kijk voor meer informatie op de trainingen en clinics pagina.

21. Hoe kan ik het beste trainen?

Een goede voorbereiding is voor iedereen anders. Wat voor jou werkt is afhankelijk van je aanleg, bouw, sportieve achtergrond en uiteraard ook van de tijd die je kunt en wilt vrijmaken om te trainen. Daarom kunnen wij je niet vertellen hoe je het beste kunt trainen. Wel hebben we enkele tips voor een goede voorbereiding:

 1. Bouw vaste trainingsmomenten in. Op die manier raakt je lichaam gewend aan een vast ritme en zul je merken dat het steeds makkelijker wordt om aan een training te beginnen.
 2. Bouw rustig op. Als je weinig of niet sport is het onverstandig om ineens drie of vier keer per week te trainen. Bouw het rustig op, zodat je lichaam zich kan aanpassen aan de inspanning.
 3. Begin op tijd. Om rustig te kunnen opbouwen en toch voldoende voorbereid te zijn, kun je het beste minimaal 10 weken voor de wedstrijd (in het geval van een Sprint) beginnen met trainen.
 4. Zoek een trainingsschema dat bij je past. Natuurlijk kun je ook helemaal zelf bepalen hoe je wilt trainen, maar het kan nuttig zijn om wat houvast te hebben.

Kijk voor meer starterstips eens op de website van de Nationale Triathlon Bond.

22. Moet ik een schema hebben om mij voor te bereiden?

Een goede voorbereiding is voor iedereen anders. Trainingsschema’s kunnen je helpen om in topvorm aan de start te staan van een triatlon, maar het belangrijkste is dat je plezier beleeft aan het sporten. Alleen op die manier kun je jezelf blijven motiveren om te gaan trainen.

Kijk voor trainingsschema’s en andere starterstips eens op de website van de Nationale Triathlon Bond.

23. Wat heb ik allemaal nodig voor een triatlon?

Er is niet veel nodig voor deelname aan een triatlon. Enkele spullen móet je hebben om deel te mogen nemen. Daarnaast hebben we enkele aanraders, die jouw triatlon enorm vergemakkelijken. Tenslotte vind je hier ook een lijstje met spullen die handig zijn voorafgaand aan of na afloop van jouw triatlon.

Noodzakelijk / verplicht om deel te nemen

 • Legitimatie (Paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
 • Atletenlicentie, indien van toepassing
 • Zwembroek of badpak
 • Kleding voor fiets- en looponderdeel
 • Sportschoenen
 • Badmuts (krijg je van ons)
 • Fiets
 • Helm

Aanraders voor jouw triatlon

 • Trisuit
 • Zwembril
 • Racefiets *
 • Wetsuit *
 • Startnummerbandje **
 • Lock-Lace veters **
 • Zonnebrandcrème

* Te huur bij je inschrijving
** Te koop bij je inschrijving of bij de registratietent op het evenemententerrein

Voor en na de race

 • Contant geld of pinpas
 • (Sport)tas voor spullen die je tijdens de wedstrijd niet gebruikt
 • Droge kleding
 • Handdoek
24. Wat voor schoenen moet ik aan?

Bij het zwemmen draag je geen schoenen. Veel triatleten vinden het fijn om voor de start (oude) slippers te dragen.

Bij het fietsen kun je gebruik maken van echte fietsschoenen die je vastklikt in je fiets, maar ook dit hoeft niet. Met gewone (sport)schoenen kun je het fietsonderdeel ook voltooien.

Voor het loopgedeelte raden we wel echt aan om goede hardloopschoenen te gebruiken. Hiermee voorkom je blessures aan voeten en benen.

25. Ik heb geen racefiets. Kan ik toch meedoen aan een wedstrijd van TRI HARD?

Jazeker! Als je geen racefiets hebt is dat geen enkel probleem: je kunt ook gewoon je eigen stadsfiets gebruiken.

Wil je toch voor iets snellers gaan? Wij bieden je bij je inschrijving de mogelijkheid om een racefiets te huren via onze fietsverhuurpartner Wiel-Rent. Het huren van een racefiets kost €50,-.

26. Ik heb bij mijn inschrijving geen racefiets gehuurd, maar wil dit toch wel. Wat nu?

Geen probleem! Tot de inschrijving sluit de dinsdag (23.59 uur) vóór de wedstrijd kun je zelf nog inloggen in je Njuko omgeving en racefietshuur alsnog aanvragen. Om in te loggen gebruik je de gegevens die je in je bevestigingsmail vindt.

Zodra de inschrijvingen gesloten zijn is het niet meer mogelijk om racefietshuur aan te vragen.

27. Ik heb geen trisuit (triathlonpak). Kan ik toch meedoen aan een wedstrijd van TRI HARD?

Jazeker! Een trisuit is niet verplicht, maar maakt je triathlon wel veel makkelijker. Je kunt daarin namelijk alle onderdelen afleggen, zonder bij het wisselen van onderdeel steeds te hoeven omkleden.

Tip: Mocht je geen trisuit tot je beschikking hebben, houd er dan bij je kledingkeuze rekening mee dat het verboden is om volledig naakt te zijn in de wisselzone. Draag dus kleding die je bij alle onderdelen kunt dragen.

28. Ik heb geen wetsuit. Kan ik toch meedoen aan een wedstrijd van TRI HARD?

Jazeker! Bij je inschrijving kun je de huur van een wetsuit aanvragen. Dit kost €37,50. Je haalt je gehuurde wetsuit op de wedstrijddag op bij de stand van Bijvoet Sport, onze sportartikelenpartner.

Bij de meeste van onze wedstrijden zal het dragen van een wetsuit niet verplicht zijn. Zwemmen in een wetsuit is alleen verplicht als de temperatuur van het zwemwater te laag is. Bij welke watertemperatuur dit is, is dan weer afhankelijk van de buitentemperatuur, de afstand en enkele andere variabelen. Voor een overzicht verwijzen we je door naar de wedstrijdreglementen van de Nationale Triathlon Bond.

29. Ik heb bij mijn inschrijving geen wetsuit gehuurd, maar wil dit toch wel. Wat nu?

Geen probleem! Je kan tot de donderdag (23.59 uur) vóór de wedstrijd, zelf nog inloggen in je Njuko omgeving (inschrijvingsmodule) en wetsuithuur alsnog aanvragen. Om in te loggen gebruik je de gegevens die je in je bevestigingsmail vindt.

Zodra de inschrijvingen gesloten zijn is het niet meer mogelijk om wetsuithuur aan te vragen.

30. Kan ik ook deelnemen met een licentie van een andere sportbond?

Ja, je kan deelnemen aan de Sprintafstand als je in het bezit bent van een wedstrijdlicentie van de KNZB, KNWU of KNAU.
Om deel te nemen aan een Standaard, Kwart of Midden afstand dien je in het bezit te zijn van een A-licentie van de NTB of je kunt een daglicentie aanschaffen.

31. Ik heb een licentie via een triathlonfederatie uit het buitenland. Kan ik hiermee deelnemen?

Ja, als je een A-licentie van een triathlonfederatie uit het buitenland hebt, kun je hiermee deelnemen aan deze wedstrijd.

32. Wat doe ik met mijn startnummer?

Bij de triathlon draag je het startnummer bij het fietsen op je rug en bij het hardlopen op de borst. Het startnummer draag je het makkelijkste met een startnummerband. Dit is een elastieken band die je om je middel draagt waar het nummer aan kan worden bevestigd. Bij de wissel van het fietsen naar het lopen draai je aan de band en het startnummer zit vanzelf op de juiste plek. Heel makkelijk!

De startnummerband is vooraf te bestellen in de Njuko inschrijfomgeving. Ook de ze te koop bij een aantal exposanten op het wedstrijdterrein.

33. Kunnen para-atleten meedoen?

Ja. Para-atleten zijn van harte welkom bij alle TRI HARD wedstrijden. Voor meer informatie stuur een e-mail naar info@trihard.nl

Neem contact met ons op

Kun je je vraag niet vinden in de "FAQ", stel dan je vraag via dit formulier aan ons!

Start typing and press Enter to search